Danes so dovoljene sanje

Najpogosteje zastavljena vprašanja o sanjah

 

Zakaj si ne moremo zapomniti sanj? Sanjamo v barvah? Ali sanje dejansko kaj pomenijo? Takšna in podobna vprašanja si je vsak od nas zastavil vsaj enkrat v življenju. Odgovore smo poiskali s pomočjo Mednarodnega združenja za preučevanje sanj.

Zakaj si ponavadi ne zapomnimo, o čem smo sanjali?

Medtem ko se nekateri vsako jutro zbudijo s svežim spominom na svoje sanje, se nas večina ob prvem jutranjem pomižiku že ne spomni več, o čem je tekla naša sanjska zgodba minule noči. Naše sanje so sicer najbolj živahne v fazi spanja, ki se je pravi REM (Rapid Eyes Movement – hitro premikanje oči) in v času katere se naše oči pod samimi vekami premikajo najhitreje. To se nam dogaja tri do štirikrat na noč, na vsakih 90 ali 100 minut. Vsaka naslednja REM faza v noči traja malce dlje časa, zadnja celo nekje približno 45 minut. In zakaj si torej nekateri zapomnijo prav vsake sanje, spet drugim pa so zjutraj te le še oddaljen spomin? Na spanje in sanjanje zagotovo vpliva veliko dejavnikov, najpogostejši za “izgubo sanjskega spomina” pa so uživanje različnih zdravil, poživil ali alkohola. Fino je torej, če gremo spat z jasno glavo ter s papirjem in pisalom ob postelji. Ko se zbudite, ne začnite takoj razmišljati o obveznostih nastajajočega dne, pač pa ostanite mirni, prisluhnite svoji notranjosti in si zapišite prav vsak delček sanj in podob, ki se jih lahko spomnite. Sčasoma bo vse skupaj postajalo lažje in pozabljene sanje bodo le še pozabljen spomin.

Ali sanjamo v barvah?

Ker so barve tako zelo naraven del naše budne vizualne izkušnje, se nam včasih zdi, da sanjamo črno-belo, vendar v večini primerov ni tako. Je pa res, da tisti, ki so že v budnem stanju bolj dovzetni za barve, opazijo barvitost svojih sanj še toliko bolj.

Ali sanje kaj pomenijo?

Vidite, strokovnjaki se tukaj še kar niso zedinili, vendar pa tisti, ki se bolj podrobno ukvarjajo s sanjami, ugotavljajo, da imajo sanje velik pomen predvsem za tistega, ki jih sanja. Z njihovo interpretacijo lahko izvemo več o svojih občutkih, mislih, obnašanju, motivih in vrednotah. Nekateri s pomočjo sanj pridejo do rešitve za svoje težave, umetniki, pisatelji in celo znanstveniki pa pogosto prav s pomočjo sanj pridejo do svojih nadaljnjih idej in revolucionarnih ugotovitev.

 

Kako si lahko pomagam pri interpretaciji lastnih sanj?

Prvo pravilo pri iskanju pomena lastnih sanj je zavedanje, da vaše sanje odražajo vaše lastne občutke in misli, zato ima vse in vsak, ki se tam pojavi, osebno povezavo z vami. Nekateri sicer zagovarjajo tezo, da obstajajo elementi v sanjah, ki za vsakega od nas pomenijo enako, vendar logika narekuje, da ima ena podoba lahko različne pomene za različne ljudi. Če zaposleni v živalskem vrtu sanja slona, to zanj zagotovo pomeni nekaj popolnoma drugega, kot pa na primer za malega otroka, ki spi s plišastim slončkom. Zato je tudi pametneje, da se držite stran od tako imenovanih sanjskih knjig. Pri interpretaciji lastnih sanj vam bo veliko bolj koristilo iskanje vzporednice med dogajanjem v vašem budnem življenju in podobami, ki jih sanjate. Seveda sta za to potrebna potrpljenje in čas, fino pa je tudi, če se lotite pisanja sanjskega dnevnika. Včasih nekatere stvari postanejo jasne šele, ko se nanje pogleda s časovnim zamikom in z bolj jasno sliko o obdobju, ko so neke sanje krojile našo REM fazo.

In nočne more?

Nočne more se sicer pogosteje pojavljajo pri otrocih, prav dobro pa jih poznajo tudi nekateri odrasli. Razlogi za nočne more pri odraslih spalcih so ponavadi stres, travmatične izkušnje, čustvene težave, pa tudi uživanje drog ali zdravil. Nekaj sodobnejših raziskav pa je sicer nakazalo, da so tisti, ki so bolj dovzetni za nočne more, tudi bolj dovzetni za lastno okolico. Tudi sicer naj bi bili ti spalci bolj občutljivi, zaupljivi in čustveni od ostalih.

Ali lahko sanje napovedujejo prihodnost?

Za to ni nobenih trdnih znanstvenih dokazov.

Je res, da če sanjaš, da si umrl ali padel z velike višine, da to pomeni, da boš dejansko kmalu umrl?

Nikakor.

Z mislijo na vas in vaše spalne navade,
Napsie